You are currently viewing Otvorena Kuća prirode „Kotač“

Otvorena Kuća prirode „Kotač“

RH Ministarstvo turizma
(03.09.2011.)

Otvaranjem Kuće prirode „Kotač“, Lokve i Gorski kotar dobili su mjesto zbivanja, izložbi, ali i promocije Gorskog kotara kao turistima zanimljivog odredišta i to tijekom cijele godine i bez obzira na vremenske uvjete.

Objekt na 115 četvornih metara površine nudi stalni izložbeni postav tematski vezan uz prošlost Lujzinske ceste, a u posebnoj prostoriji uređena je kušaonica već poznatih goranskih biljnih likera što ih proizvodi Vid Arbanas, vlasnik obrta „Kotač“.

Posjetitelji mogu razgledati prostor gdje proizvodi likere („San Hubert“, „Papra“, „Plava mrča“, „Divlja ruža“ i „Lujzijana“), kao i onaj u potkrovlju gdje se suše gorske trave i bilje za spravljanje ovih likera.

Uz proizvodnju alkoholnih pića nastalih korištenjem goranskih biljaka, Arbanas posljednjih godina sudjeluje u projektu „Lujzijana i Karolina kao povijesne ceste“, što je i dovelo do ideje o gradnji Kuće prirode.

Poslije šest godina djelovanja udruge „Lujzijana“, istaknuo je njezin predsjednik Miren Androić, imamo prigodu konkretno pomoći revitalizaciji prometnica Lujzijane i Karoline kao povijesno-turističkih cesta.

Arbanas posebno zahvaljuje Ministarstvu turizma koje mu je omogućilo korištenje poticajnih bespovratnih sredstava, uz ulaganje vlastitih oko 400.000 kuna u gradnju i opremanje objekta.